Donzen dekbed wassen & drogen

Gepost op


Heb je het idee dat je dekbed vuil is? Dan wil je het ongetwijfeld wassen. Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als je een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende. Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen. Je hebt twee opties, namelijk je dekbed:

 • Laten wassen door een professional / stomerij
 • Zelf wassen

Je donzen dekbed bij de stomerij laten wassen

Je hebt eindelijk een dekbed gevonden waar je lekker onder slaapt. Het was een behoorlijke aankoop, dus je wil graag dat je dekbed in goede staat blijft. Daarom wil je het wassen. Bij een stomerij is je dekbed in goede handen. Een stomerij heeft grote speciale wasmachines waarin je dekbed op professionele wijze gewassen wordt. Vaak heeft een wasserij ook een special donsprogramma. De prijs is afhankelijk van de afmeting van het dekbed. Een eenpersoonsdekbed kan gewassen worden vanaf € 20,-, voor een tweepersoonsdekbed is dat € 26,-.

Zelf je dekbed wassen: 6 wastips

Maak je geen zorgen, het wassen van een donzen dekbed is vrij eenvoudig. Durf je het niet aan of is jet dekbed te groot voor je wasmachine, dan kun je het dekbed het beste naar een stomerij brengen. Volg de volgende 5 tips op voor een goed wasresultaat:

 1. Was het dekbed op een lage temperatuur (40 graden of lager) zodat het dekbed niet krimpt.
 2. Gebruik een zo hoog mogelijk toerental zodat het dekbed sneller en makkelijker droogt.
 3. Gebruik zacht wasmiddel zonder toevoegingen zodat het dekbed mooi blijft. Voeg minder wasmiddel toe dan je normaliter zou doen, hierdoor voorkom je een verstijfd dekbed.
 4. Laat de wasmachine de spoelcyclus twee keer uitvoeren.
 5. Gebruik geen chloor- of bleekmiddel.
 6. Gebruik geen wasverzachter.

Controleer het dekbed na het wasprogramma op restjes zeep. Mocht het dekbed nog zeep bevatten dan doe je er verstandig aan het hele wasprogramma opnieuw te draaien alleen dan zonder wasmiddel. Hierdoor voorkom je “donsklonten”.

Na het wassen kan het dekbed een beetje stinken. Geen zorgen, nadat het dekbed goed is gedroogd trekt deze geur weg.

Zelf je dekbed drogen: 8 droogtips

Nadat het donzen dekbed is gewassen, is het erg belangrijk dat het goed gedroogd wordt. Anders kan het gaan stinken. Zo zorg je dat je dekbed goed droog wordt:

 1. Gebruik een droogprogramma met een lage temperatuur.
 2. Wees geduldig en gebruik een lange droogtijd.
 3. Gebruik 2 of 3 tennisballen om de droogtijd te versnellen.
 4. Haal het dekbed elk half uur uit de droger en klop het voorzichtig op, zodat het dons evenredig over het dekbed wordt verdeeld.
 5. Voel je na het doorprogramma nog klonten of stinkt het dekbed nog? Draai het droogprogramma dan nogmaals.
 6. Gebruik droogtrommeldoekjes voor een zachter en frisser resultaat.
 7. Droog het dekbed niet op een waslijn of andere plek, dat kan klonten of natte plekken veroorzaken.
 8. Gebruik geen strijkijzer.