Beste donzen dekbed

Gepost op

beste donzen dekbedHet uitzoeken van een donzen dekbed is nog een hele klus, de prijs is namelijk belangrijk, maar ook het comfort en de kwaliteit spelen een grote rol. De keuzemogelijkheden in dekbedden is zeer uiteenlopend, maar wat is nu het best donzen dekbed?

Het beste kussen kan voor jou een 100% ganzendons kussen zijn terwijl dit voor je buurvrouw een 10% ganzendons boxkussen is. Het beste kussen bestaat dus niet, het verschilt namelijk per persoon hoeveel ondersteuning nodig is. Echter is dit bij dekbedden anders; bij het beste donzen dekbed spelen namelijk comfort en kwaliteit een belangrijke rol.
Bekijk het beste donzen dekbed
De kwaliteit en comfort van een dekbed worden bepaald door vijf eigenschappen:

  • De vulling van het dekbed: eendendons, ganzendons, wol, kapok of synthetische vezel.
  • Het aantal carrés in het dekbed en de carrés zelf: carrés met wel of geen tussenschot.
  • De kwaliteit van de tijk: hoe fijner geweven, hoe beter de ventilatie.
  • De warmteklasse: heeft de mate van temperatuurregulatie aan.
  • De kwaliteit van het dons: Uitgedrukt in vulkracht.

Volgens slaapexperts is dons de beste vulling voor een dekbed. Dons is namelijk een zeer goede isolator, waardoor er maar een kleine hoeveelheid dons nodig is om voldoende warmte te bieden. De hoeveelheid dons die gebruikt moet worden om een bepaalde isolatie te bereiken, kan gemeten worden met de vulkracht. Een vulkracht drukt uit hoeveel minimeter dons er nodig is per 30 gram. Bij een hoge vulkracht is het bijvoorbeeld mogelijk om een laag vulgewicht te gebruiken. Een laag vulgewicht zorgt voor veel bewegingsvrijheid en dus een hoger comfort. We kunnen dus stellen dat hoe hoger het donspercentage is, des te lager het vulgewicht en des te beter het dekbed is.

Het beste donzen dekbed is een carrédekbed met tussenschotjes zoals de bovenstaande.

Een hoog aantal carrés ofwel het aantal stikkingen in een dekbed voorkomt dat het dons gaat schuiven in het dekbed, waardoor de verdeling intact blijft. Hierdoor ontstaan er geen koude zones in het dekbed. Ook de aanwezigheid van tussenschotjes in het dekbed heeft invloed op de kwaliteit. Zo is een dekbed met tussenschotjes beter dan een dekbed zonder tussenschotjes. We kunnen dus stellen dat het beste donzen dekbed beschikt over een hoog aantal carrés en tussenschotjes.

Ten slotte is de kwaliteit van de tijk van het donzen dekbed zeer bepalend voor het comfort wat het dekbed biedt. De tijk is het omhulsel van een dekbed. Een goed dekbed is luchtdoorlatend en moet het lichaamsvocht goed kunnen opnemen. Katoen is zeer geschikt hiervoor, en wordt daarom het meeste gebruikt als tijk bij donzen dekbedden.

Het is belangrijk dat de tijk dicht geweven is, dus dat de katoendraden strak naast elkaar liggen. Hierdoor voelt een dekbed goed aan. De dichtheid van de tijk wordt aangegeven in NM. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de kwaliteit is.

Als laatste heeft ook de warmteregulatie een grote invloed op het comfort wat je ervaart. Omdat het niet praktisch en daarnaast ook duurder is om voor elk seizoen een ander dekbed aan te schaffen, kun je het beste kiezen voor een 4-seizoenen dekbed. Het bestaat uit twee delen. In de winter kun je beide delen aan elkaar koppelen, de delen zijn los het beste te gebruiken in de herfst/lente en in de zomer.

Als we deze bevindingen op een rij zetten, voldoet het beste dekbed dus aan de volgende eigenschappen, het dekbed is:

  • Gevuld met dons, het liefst met een zo hoog mogelijk donspercentage
  • Heeft een hoog aantal carrés en bevat tussenschotjes
  • Bevat een dicht geweven tijk (met een hoge NM waarde) van katoen
  • Een 4-seizoenen dekbed

Het beste donzen dekbed: Duvet Doré platinum versus Vandyck superior

Op basis van bovenstaande eigenschappen kwamen er in ons assortiment twee producten als beste uit de test. Dit zijn Duvet Doré Platinum en de Vandyck Superior. Beide dekbedden hebben een zeer dicht geweven tijk, zijn gevuld met 100% ganzendons (van topkwaliteit) en zijn verdeeld in carrés met tussenschotjes. Op basis van labels die de dekbedden dragen kunnen wij uiteindelijk onderscheid maken in het beste dekbed. Het dekbed van Vandyck heeft geen Nomite-label (anti-allergie) en eveneens geen Downafresh® greenline label, welke het dekbed van Duvet Doré wel draagt. Daarnaast is de prijs van het dekbed van de Duvet Doré Platinum lager dan die van de Vandyck Superior. Wij kunnen daarom concluderen dat de Duvet Doré Platinum het beste donzen dekbed is!

Wanneer u gaat voor de beste prijs-kwaliteitverhouding dan raden wij het Duvet Doré silver 4-seizoenen dekbed aan!

Bekijk het Duvet Doré platinum dekbed