Donzen dekbed advies: in 3 stappen het juiste dekbed

Ken je dat gevoel van aankomst bij je hotelkamer na een lange dag reizen? Waarschijnlijk kijk je even rond en duik je vervolgens op de luxe boxspring in het midden van de kamer. Ik tenminste wel. Niks gaat boven dat “hotel gevoel”. Het volgende donzen dekbed advies helpt je dat gevoel in je eigen slaapkamer te ervaren.

Het beste dekbed bepaal je aan de hand van het seizoen waarvoor je het dekbed nodig hebt, de gewenste kwaliteit en de maat van je boxspring of matras.

1. Bepaal de kwaliteit aan de hand van je budget

In een slaapspeciaalzaak beoordeel je een dekbed op eigenschappen die je voelt, zoals “zachtheid”, structuur en gewicht. Op basis van persoonlijke voorkeur maak je een selectie voor jezelf. Veel Nederlanders zijn gek op een zacht en dik dekbed, terwijl een volumineus dons dekbed juist minder comfort bied dan een licht en dun dekbed van dons. Een dikker dekbed maakt het lastiger om te bewegen tijdens je slaap.

De beste kwaliteit donzen dekbedden

Een laag gewicht, hoge vochtopname, een zacht gevoel en een aangename temperatuur vormen de basis voor een kwalitatief dekbed en een uitstekende nachtrust. De volgende eigenschappen van een dekbed hebben invloed op de genoemde factoren en dus de kwaliteit van een dekbed:

 • Het donspercentage
 • Het gebruikte dons
 • De tijk

Het donspercentage van een donzendekbed

Dons is het materiaal voor dekbedden bij uitstek. Zowel ganzendons als eendendons reguleert de temperatuur in bed zeer goed. Ook vocht wordt goed opgenomen. Handig, als je bedenkt dat we in onze slaap maar liefst 2dl aan vocht verliezen. Het dekbed geeft het vocht overdag weer af aan de omgeving, het is daarom wel belangrijk dat het dekbed regelmatig wordt opgeklopt en dekbed dagelijks kan “luchten”.

Het donspercentage geeft aan welk deel van de vulling uit dons bestaat. Het overige deel is gevuld met eenden- of ganzenveren. Volgens Europese richtlijnen mag het percentage in tientallen naar boven worden afgerond.

donzen dekbed advies donspercentage

Een hoger donspercentage betekent een hogere isolatiewaarde en vochtopname. Dons isoleert beter dan veren of andere materialen, daarom is er minder nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Een 100% ganzendons tweepersoons dekbed van 200x200cm is 850 gram, terwijl een synthetisch dekbed met dezelfde isolatiewaarde al snel 1600 gram is.

Hoe kan dat? Bedenk eens dat dons dicht op het lichaam van een watervogels zit en zelfs de enige bescherming is tegen de kou. Daarnaast moeten ze ook kunnen vliegen, dat wordt erg lastig als dons (en veren) zwaar zijn.

Vulling Donspercentage Verenpercentage Kwaliteit
Eendendons 60 – 89 40 – 11 Goed
90 10 zeer goed
100 0 Excellent
Ganzendons 60 – 89 40 – 11 Goed
90 10 Excellent
100 0 Superieur

De kwaliteit van dons

De kwaliteit van het dons wordt deels bepaald door de afkomst van het dons. Het verschil is niet groot, maar Siberische ganzendons heeft betere eigenschappen dan Nederlandse. De kwaliteit van dons wordt bepaalt door de grote van een donsvlok. De kwaliteit van dons kan gemeten worden in vulkracht. Des te hoger de vulkracht, hoe lichter, zachter en de temperatuurregulatie van het dekbed is. Bij alle dekbedden wordt de vulkracht in millimeter per 30 gram (mm/30 gr) aangegeven.

vulkracht dons dekbed

Tijkkwaliteit van een donzen dekbed

Katoen, naar ons inzien het beste materiaal voor een donzen dekbed tijk. Het dons komt namelijk moeilijker door deze “hoes” heen dan bij een zijde tijk het geval is, maar is toch erg soepel. NM staat voor het aantal meter garen dat nodig is voor 1 gram tijk. Hoe hoger de NM waarde, des te fijner de tijk en des te soepeler het dekbed aanvoelt. Een waarde van 100 of hoger voelt soepel en comfortabel aan.

Naam NM Kwaliteit
Perkal 100 Goed
Donsbatist 135 Zeer goed
Fijne donsbatist 150 Excellent
Superieure donsbatist 270 Superieur

2. Kies de juiste warmteklasse

Seizoenen dekbedden
Zwetend je bed uitrollen na een broeierige zomernacht is niet nodig. Een zomer dekbed met een laag vulgewicht en hoge vochtopname bereiden je voor op de zomer. Hoe beoordeel je welk dekbed geschikt is voor de temperatuur die jij wenst? Dat kan met behulp van warmteklassen.

Warmteklasse zegt zoals de naam al doet vermoeden wat over de warmteregulering. De gevoels- en kamertemperatuur verschillen per persoon, kies een lagere warmteklasse dan gemiddeld als je het heel snel warm hebt en anders juist een hoge warmteklasse. Als je regelmatig je raam open hebt dan wisselt de temperatuur het hele jaar door, in dat geval zijn warmteklassen (WK) als volgt in te delen:

 • Warmteklasse 1: Winter
 • Warmteklasse 2: Hele jaar door, maar warm of koud bij grote temperatuur verschillen
 • Warmteklasse 3: Herst / lente
 • Warmteklasse 4: Zomer

Het verschil tussen een thermo ofwel 4 seizoenen dekbed (3 + 4) is tussen de € 80 – € 250.

→ Bekijk alle 4 seizoenen donzen dekbedden
→ Bekijk alle zomer donzen dekbedden
→ Bekijk alle winter donzen dekbedden

3. Kies een maat die past bij je bed

Tenslotte bepaalt u de maat van je dekbed aan de hand van de maat van uw boxspring of matras. Een donzen dekbed moet één lengte- en breedtemaat groter zijn dan uw bed. Door de juiste maat de kiezen valt het dekbed mooi over de zij- en voetenkant heen.

Standaard bed Breed bed
Eenpersoonsdekbed
Korter dan 1,80 meter 140 x 200 cm 160 x 200 cm
Langer dan 1,80 meter 140 x 220 cm 160 x 220 cm
Tweepersoonsdekbed
Korter dan 1,80 meter 200×200 cm 240 x 220 cm
Langer dan 1,80 meter 200×220 240 x 220 cm
King size 260 x 220 cm

Donzen dekbed advies: Welke accessoires zijn belangrijk?

Een dekbedovertrekset

Een dekbedovertrekset is een must-have voor iedereen, net als kleding zegt een overtrek niet alleen iets over uw smaak, maar het is ook nog eens functioneel. Er zijn diverse kwaliteiten katoen beschikbaar. Des te hoger de kwaliteit, des te zachter en comfortabeler het dekbed en het kussen aanvoelt. Donskussen.nl verkoopt overtreksets in diverse kleuren en maten.

Yumeko overtreksets

 • Fairtrade katoen
 • Effen kleuren
 • Met een gerust hart slapen
 • Diverse kwaliteiten

Vandyck overtreksets

 • De mooiste designs
 • Hoge kwaliteit
 • Verkoop o.a. McGreogre by Vandyck
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *