Donzen dekbed advies in 3 stappen

Ken je dat gevoel wanneer je na een lange dag reizen op je hotelkamer aankomt, en je heerlijk op de luxe boxspring laat vallen en onder je dekbed kruipt? Niks gaat boven dat “hotelgevoel”! Wij adviseren je in 3 stappen hoe jij het beste dekbed kan vinden.  Zodat je elke dag dat hotelgevoel in je eigen slaapkamer kunt ervaren.

Er zijn drie factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het beste dekbed: de gewenste kwaliteit, de juiste warmte klasse en de juiste maat die past bij je bed. Wij geven je uitgebreid advies over deze factoren in de volgende drie stappen.

1. Kies de juiste warmteklasse

Seizoenen dekbedden

Rol je zwetend je bed uit na een broeierige zomernacht, of word je in de winter ’s nachts trillend wakker van de kou? Dat kan heel simpel opgelost te worden, door een dekbed met de juiste warmteklasse te gebruiken. Deze warmteklassen zeggen wat over de warmteregulering van het dekbed. Er zijn vier warmtekassen (WK):

  • Warmteklasse 1: Voor temperaturen in de winter
  • Warmteklasse 2: Het hele jaar door geschikt, maar kunnen bij grote temperatuurverschillen warm of koud aanvoelen
  • Warmteklasse 3: In de herfst en de lente
  • Warmteklasse 4: Voor gebruik in de zomer

Temperatuur is een factor die door mensen verschillend wordt ervaren. Wanneer je het snel warm hebt ’s nachts, raden wij je aan om een dekbed te kiezen uit een klasse met een warmer seizoen. Je kan dan bijvoorbeeld in de winter beter een dekbed kiezen uit warmteklasse 2 of 3. Stel dat je het snel koud hebt ’s nachts, dan kunt je bijvoorbeeld in de herfst en lente kiezen voor een dekbed uit warmteklasse 1.

Het verschil tussen de prijs van een thermo ofwel 4 seizoenen dekbed (3 + 4) en een normaal dekbed (2) is ongeveer de € 80 – € 250.

→ Bekijk alle 4 seizoenen donzen dekbedden
→ Bekijk alle zomer donzen dekbedden
→ Bekijk alle winter donzen dekbedden

2. Kies een maat die past bij je bed

Tenslotte bepaal je de maat van je dekbed aan de hand van de maat van je boxspring of matras. Een donzen dekbed moet één lengte- en breedtemaat groter zijn dan uw bed. Door de juiste maat de kiezen valt het dekbed mooi over de zij- en voetenkant heen.

Standaard bed Breed bed
Eenpersoonsdekbed
Korter dan 1,80 meter 140 x 200 cm 160 x 200 cm
Langer dan 1,80 meter 140 x 220 cm 160 x 220 cm
Tweepersoonsdekbed
Korter dan 1,80 meter 200×200 cm 240 x 220 cm
Langer dan 1,80 meter 200×220 240 x 220 cm
King size 260 x 220 cm

3. Kies de kwaliteit die past bij je budget

In een winkel beoordeel je een dekbed op eigenschappen die je voelt, zoals “zachtheid”, structuur en gewicht. Op basis van persoonlijke voorkeur maak je zo een juiste keuze. Veel Nederlanders zijn gek op een zacht en dik dekbed, terwijl een volumineus dons dekbed juist minder comfort biedt dan een licht en dun dekbed van dons. Een dikker dekbed maakt het namelijk lastiger om te bewegen tijdens je slaap. Daarnaast ventileert het dikke dekbed minder goed, waardoor het minder comfortabel voelt.

De beste kwaliteit donzen dekbedden

De basis van een kwalitatief dekbed en een uitstekende nachtrust wordt gevormd door een dekbed met een laag gewicht, een hoge vochtopname, een zacht gevoel en een aangename temperatuur. Hieronder lichten wij eigenschappen toe die invloed hebben op deze factoren, en dus ook invloed hebben op de kwaliteit van een dekbed.

Dit zijn de volgende eigenschappen:

Het donspercentage van een donzen dekbed

Dons is het meest exclusieve vulmateriaal voor dekbedden. Zowel ganzendons als eendendons reguleert de temperatuur en neemt ook goed vocht op. Dit is erg handig, gezien we tijdens onze nachtrust maar liefst twee deciliter aan vocht verliezen. Het dekbed geeft het vocht overdag af aan de omgeving, wat het makkelijkste verloopt wanneer je het dekbed regelmatig opklopt en laat luchten.

Het donspercentage geeft aan welk deel van de vulling uit dons bestaat. Het overige gedeelte van het dekbed wordt gevuld met ganzen- of eendenveren. Een 90% ganzendons dekbed,  is bijvoorbeeld gevuld met 90% ganzendons en 10% ganzenveertjes. Hoe hoger het donspercentage, hoe hoger de isolatiewaarde en vochtopname van het dekbed zijn. De meest comfortabele dekbedden hebben een donspercentage van minimaal 90%.

donzen dekbed advies donspercentage

Dons isoleert beter dan veren of andere materialen, waardoor er minder donsmateriaal nodig is om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Een 100% ganzendons tweepersoons dekbed van 200x200cm weegt bijvoorbeeld 850 gram, terwijl een synthetisch dekbed met dezelfde afmetingen en isolatiewaarde al snel 1600 gram weegt! Hoe kan dit? Dons zit oorspronkelijk dicht op het lichaam van watervogels en geeft de vogel bescherming tegen de kou. Daarnaast moet de vogel ook kunnen vliegen, wat lastiger is als het dons en de veren te zwaar zijn.

Vulling Donspercentage Verenpercentage Comfort
Eendendons 60 – 89 40 – 11 Goed
90 10 zeer goed
100 0 Excellent
Ganzendons 60 – 89 40 – 11 Goed
90 10 Excellent
100 0 Superieur

Ganzendons en eendendons verschillen vooral van elkaar in gewicht, vochtopname en duurzaamheid.

De kwaliteit van de tijk

Naar ons inzien, is katoen het beste materiaal voor de tijk van een donzen dekbed. Het dons kan namelijk minder snel door deze “hoes” heen, omdat de katoenen garen heel dicht op elkaar geweven zijn. Bij een tijk van zijden is er bijvoorbeeld meer ruimte tussen de garen, waardoor de uiteinden van een donsveertje door de tijk heen kunnen prikken. Het aantal meter garen dat nodig is voor 1 gram tijk wordt afgekort in NM. Hoe hoger deze NM-waarde, hoe dichter de garen op elkaar zitten, en hoe soepeler de tijk en dus het dekbed aanvoelt. Zie onderstaande tabel voor verschillende soorten katoen en de kwaliteit daarvan.

vulkracht dons dekbed

 

Naam NM Kwaliteit
Perkal 100 Goed
Donsbatist 135 Zeer goed
Fijne donsbatist 150 Excellent
Superieure donsbatist 270 Superieur

Vulgewicht omrekenen 140×220 dekbed

Wil je het vulgewicht van een dekbed dat is uitgedrukt in m2 omrekenen naar het totale vulgewicht, gebruik dan de onderstaande tool:


*Afgerond op vijftallen

Eén gedachte over “Donzen dekbed advies in 3 stappen

  1. Perfect advies! Dit is echt enorm handig bij het kiezen van dekbedden en kussens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *