Donzen dekbed advies: in 3 stappen het juiste dekbed

Ken je dat gevoel wanneer je na een lange dag reizen op je hotelkamer aankomt, en je heerlijk op de luxe boxspring laat vallen? Niks gaat boven dat “hotelgevoel”! Wij adviseren je daarin, zodat je elke dag dit gevoel in je eigen slaapkamer kunt ervaren.

Er zijn drie factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het beste dekbed: de gewenste kwaliteit, de juiste warmte klasse en de juiste maat die past bij je bed. Wij geven je uitgebreid advies over deze factoren in de volgende drie stappen.

1. Kies de kwaliteit die past bij je budget

Als klant beoordeel je een dekbed op eigenschappen die je voelt, zoals “zachtheid”, structuur en gewicht. Op basis van persoonlijke voorkeur maak je zo een juiste keuze. Veel Nederlanders zijn gek op een zacht en dik dekbed, terwijl een volumineus dons dekbed juist minder comfort biedt dan een licht en dun dekbed van dons. Een dikker dekbed maakt het namelijk lastiger om te bewegen tijdens je slaap. Daarnaast ventileert het dikke dekbed minder goed, waardoor het minder comfortabel voelt.

De beste kwaliteit donzen dekbedden

De basis van een kwalitatief dekbed en een uitstekende nachtrust wordt gevormd door een dekbed met een laag gewicht, een hoge vochtopname, een zacht gevoel en een aangename temperatuur. Hieronder lichten wij eigenschappen toe die invloed hebben op deze factoren, en dus ook invloed hebben op de kwaliteit van een dekbed.

Dit zijn de volgende eigenschappen:

Het donspercentage van een donzen dekbed

Dons is het meest exclusieve vulmateriaal voor dekbedden. Zowel ganzendons als eendendons reguleert de temperatuur en neemt ook goed vocht op. Dit is erg handig, gezien we tijdens onze nachtrust maar liefst twee deciliter aan vocht verliezen. Het dekbed geeft het vocht overdag af aan de omgeving, wat het makkelijkste verloopt wanneer je het dekbed regelmatig opklopt en laat luchten.

Het donspercentage geeft aan welk deel van de vulling uit dons bestaat. Het overige gedeelte van het dekbed wordt gevuld met ganzen- of eendenveren.Een 90% ganzendons dekbed,  is bijvoorbeeld gevuld met 90% ganzendons en 10% ganzenveertjes. Hoe hoger het donspercentage, hoe hoger de isolatiewaarde en vochtopname van het dekbed zijn.

donzen dekbed advies donspercentage

Dons isoleert beter dan veren of andere materialen, waardoor er minder donsmateriaal nodig is om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Een 100% ganzendons tweepersoons dekbed van 200x200cm weegt bijvoorbeeld 850 gram, terwijl een synthetisch dekbed met dezelfde afmetingen en isolatiewaarde al snel 1600 gram weegt! Hoe kan dit? Dons zit oorspronkelijk dicht op het lichaam van watervogels en geeft de vogel bescherming tegen de kou. Daarnaast moet de vogel ook kunnen vliegen, wat lastiger is als het dons en de veren te zwaar zijn.

Vulling Donspercentage Verenpercentage Kwaliteit
Eendendons 60 – 89 40 – 11 Goed
90 10 zeer goed
100 0 Excellent
Ganzendons 60 – 89 40 – 11 Goed
90 10 Excellent
100 0 Superieur

Ganzendons en eendendons verschillen vooral van elkaar in gewicht, vochtopname en duurzaamheid.

De kwaliteit van dons

Naar ons inzien, is katoen het beste materiaal voor de tijk van een donzen dekbed. Het dons kan namelijk minder snel door deze “hoes” heen, omdat de katoenen garen heel dicht op elkaar geweven zijn. Bij een tijk van zijden is er bijvoorbeeld meer ruimte tussen de garen, waardoor de uiteinden van een donsveertje door de tijk heen kunnen prikken. Het aantal meter garen dat nodig is voor 1 gram tijk wordt afgekort in NM. Hoe hoger deze NM-waarde, hoe dichter de garen op elkaar zitten, en hoe soepeler de tijk en dus het dekbed aanvoelt. Zie onderstaande tabel voor verschillende soorten katoen en de kwaliteit daarvan.

vulkracht dons dekbed

Tijkkwaliteit van een donzen dekbed

Naar ons inzien, is katoen het beste materiaal voor de tijk van een donzen dekbed. Het dons kan namelijk minder snel door deze “hoes” heen, dan bijvoorbeeld bij een tijk van zijden het geval is. Desondanks is katoen wel erg soepel, wat weer prettiger aanvoelt. Het aantal meter garen dat nodig is voor 1 gram tijk wordt afgekort in NM. Hoe hoger deze NM-waarde, des te fijner de tijk is, en des te soepeler het dekbed aanvoelt. Zie onderstaande tabel voor de verschillende soorten katoen en de kwaliteit daarvan.

Naam NM Kwaliteit
Perkal 100 Goed
Donsbatist 135 Zeer goed
Fijne donsbatist 150 Excellent
Superieure donsbatist 270 Superieur

2. Kies de juiste warmteklasse

Seizoenen dekbedden

Rol je zwetend je bed uit na een broeierige zomernacht, of word je in de winter ’s nachts trillend wakker van de kou? Dat kan heel simpel opgelost te worden, door een dekbed met de juiste warmteklasse te gebruiken. Deze warmteklassen zeggen wat over de warmteregulering van het dekbed. Er zijn vier warmtekassen (WK):

 • Warmteklasse 1: Voor temperaturen in de winter
 • Warmteklasse 2: Het hele jaar door geschikt, maar kunnen bij grote temperatuurverschillen warm of koud aanvoelen
 • Warmteklasse 3: In de herfst en de lente
 • Warmteklasse 4: Voor gebruik in de zomer

Temperatuur is een factor die door mensen verschillend wordt ervaren. Wanneer je het snel warm hebt ’s nachts, raden wij je aan om een dekbed te kiezen uit een klasse met een warmer seizoen. Je kan dan bijvoorbeeld in de winter beter een dekbed kiezen uit warmteklasse 2 of 3. Stel dat je het snel koud hebt ’s nachts, dan kunt je bijvoorbeeld in de herfst en lente kiezen voor een dekbed uit warmteklasse 1.

Het verschil tussen de prijs van een thermo ofwel 4 seizoenen dekbed (3 + 4) en een normaal dekbed (2) is ongeveer de € 80 – € 250.

→ Bekijk alle 4 seizoenen donzen dekbedden
→ Bekijk alle zomer donzen dekbedden
→ Bekijk alle winter donzen dekbedden

3. Kies een maat die past bij je bed

Tenslotte bepaal je de maat van je dekbed aan de hand van de maat van je boxspring of matras. Een donzen dekbed moet één lengte- en breedtemaat groter zijn dan uw bed. Door de juiste maat de kiezen valt het dekbed mooi over de zij- en voetenkant heen.

Standaard bed Breed bed
Eenpersoonsdekbed
Korter dan 1,80 meter 140 x 200 cm 160 x 200 cm
Langer dan 1,80 meter 140 x 220 cm 160 x 220 cm
Tweepersoonsdekbed
Korter dan 1,80 meter 200×200 cm 240 x 220 cm
Langer dan 1,80 meter 200×220 240 x 220 cm
King size 260 x 220 cm

Donzen dekbed advies: Welke accessoires zijn belangrijk?

Een dekbedovertrekset

Een dekbedovertrekset is een must-have voor iedereen. Diverse kwaliteiten katoen zijn beschikbaar. Des te hoger de kwaliteit van het katoen, des te zachter en comfortabeler het dekbed en het kussen aanvoelt. Donskussen.nl verkoopt overtreksets in diverse kleuren en maten.

Yumeko overtreksets

 • Fairtrade katoen
 • Effen kleuren
 • Met een gerust hart slapen
 • Diverse kwaliteiten

Vandyck overtreksets

 • De mooiste designs
 • Hoge kwaliteit
 • Verkoop o.a. McGreogre by Vandyck

Dus, wanneer je op zoekt bent naar een geschikt dekbed, beslis dan eerst welk budget je er voor over hebt. Kies vervolgens de warmteklasse waarnaar je op zoek bent, en kies daarna welk vulmateriaal je geschikt vindt. Als laatste moet je beslissen welke maat je nodig hebt, en heb je nog een mooi overtrek nodig om je dekbed te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *