Kies een kussen dat bij je slaaphouding past
Wil jij niet moe wakker worden met nek, rug of schouderpijn? Kies dan een kwalitatief kussen dat bij je lichaam past. Het beste kussen voor jouw is een kussen dat je ruggen- en nekwervel in één rechte lijn brengt. Dat ligt het meest comfortabel en voorkomt nekklachten.
Wat voor type slaper ben jij?
Kies de slaaphouding die het meest bij jou past. Slaap je op je zij en je rug? Kijk dan onder het kopje rugslapers.
Kussens voor zijslapers
Van alle slaaphoudingen is de ruimte tussen het hoofd en het matras bij zijslapers het grootst. Zijslapers kiezen bij voorkeur voor een hoog en stevig kussen, zodat het hoofd en de nek goed ondersteund worden. Het beste kussen voor jou als zijslaper is afhankelijk van je gewicht en postuur. Kies een kussen dat bij jouw gewicht past.
Kussens voor zijslapers < 70 KG
Kussens voor zijslapers 70 – 90 KG
Kussens voor zijslaper > 90 KG
Kussens voor rugslapers
De lijn tussen de ruggen- en nekwervel is voor rugslapers het meest recht bij een gemiddeld zacht kussen. Een kussen met minimaal 30% dons is aan te raden.
Kussens voor rugslapers > 80 kg
Kussens voor rugslapers < 80 kg
Kussens voor rugslapers die ook op hun zij slaper
Kussens voor buikslapers
Buikslapers kunnen eventueel zonder kussen slapen, maar dat ligt meestal niet prettig. Het is vooral belangrijk dat je hoofd niet te hoog op het kussen licht. Een kussen met minimaal 60% dons en een maximaal vulgewicht van 600 gram is aanbevolen.
Kies de juiste materialen
Je slaapt meer dan 7 uur per nacht dag op een kussen. Dat is ongeveer 2.555 uur per jaar. Een kwalitatief goed kussen zorgt ervoor dat jij sneller en langer slaapt. Laat dat kussen van een paar tientjes bij de supermarkt dus maar links liggen. Dat is het niet waard. Een goed kussen biedt ondersteuning voor je nek en hoofd, voelt zijdezacht aan, voert je vocht goed af, gaat lang mee en houd je hoofd koel.
Zachte en fluffy vulling
Dons is extreem zacht, vormbaar en volumineus. Dons geeft je daardoor een luxe 5-sterren gevoel. Hoe groter het aandeel dons in een kussen, des te zachter het kussen is. Een kussen wordt daarom vaak voor een deel aangevuld met veren om het kussen meer stevigheid te geven. Het eendendons in onze kussens is van zeer hoge kwaliteit en heeft. De kwaliteit is zelfs vergelijkbaar met Europees ganzendons. Zachte kussens zijn vooral geschikt voor buikslapers of mensen met een kleiner of gemiddeld postuur.
Ondersteunende eigenschappen
Dons is heel zacht, maar biedt weinig ondersteuning. Net als wol. Veren zijn daarentegen wat steviger en bieden al wat meer ondersteuning. Heb je last van nek-, rug- of schouderklachten? Dan is het extra belangrijk dat je kiest voor een kussen met ondersteunende eigenschappen. Denk aan natuurlatex. (Natuur)latex is vormvast, waardoor je hoofd en nek zeer goed ondersteund worden. Verder verbetert het je nachtrust.
Warmte- en vocht regulerende kussens
Om een zweterig en onhygiënisch kussen te voorkomen moet de vulling van het kussen je lichaamsvocht goed opnemen en weer kunnen afgeven. Ook moet het kussen goed ventileren zodat het niet te warm aanvoelt. Wol is heer en meester in dit spel, maar voelt niet zo luxe en zacht aan als dons. Veren ventileren goed, maar zijn minder goed in het doorvoeren van vocht. Voor dons is dit precies andersom. Ook andere natuurlijke materialen doen het goed, zoals kapok, tencel en katoen. De niet-natuurlijke materialen zijn hier minder goed in, denk aan synthetische materialen of traagschuim.
Duurzame en verantwoorde kussens
Een donzen kussen gaat tussen de 5 en 10 jaar mee. Dat is drie keer langer dan een synthetisch kussen. Na gebruik kan een donzen kussen worden gerecycled. De impact op het milieu (gemeten met de HIGG-index) van dons is relatief laag. Tot wel twee keer lager dan wol. Het dons en de veren in onze kussens zijn verantwoord verkregen. De donzen kussens worden getraceerd en getest op kwaliteit door Downpass. Erg belangrijk, want dons dat niet Downpass-gecertificeerd is kan een andere inhoud bevatten of afkomstig zijn van de levende pluk.
Veel gestelde vragen
Ja, maar controleer altijd het waslabel. Toch raden wij het af om je kussen zelf te wassen. Het kussen moet namelijk door en door droog worden. We zien helaas vaak dat het kussen niet lang genoeg in de droger is geweest. Het kussen gaat dan enorm stinken. Die geur krijg je dan niet meer uit het kussen. Breng het kussen bij voorkeur naar een stomerij. Daarnaast blijft je kussen lang fris door een molton te gebruiken en die elke week te wassen. Ook is het belangrijk om je kussen één keer per week bij het raam te laten luchten.
Jazeker. De hoes van een donzen kussen is zo dichtgeweven dat huisstofmijt niet kan binnendringen. Een groot deel van de collectie is getest op die eigenschap door het Duitse instituut Nomite. Deze kussens herken je aan het Nomite label aan de zijkant van het kussen.
In de regel heeft ganzendons meer volume en een beter isolatievermogen dan eendendons. Het Nederlandse eendendons is echter vergelijkbaar met Europees ganzendons. Alleen de hoogste kwaliteit ganzendons evenaart het Nederlandse eendendons. Zowel eenden- als ganzendons is heerlijk zacht, neemt veel vocht op en gaat lang mee.