Hoofdkussen advies

Ben je niet tevreden over je huidige kussen of is het aan vervanging toe?

Het kiezen van een kussen is een zeer persoonlijke keuze en zeker niet eenvoudig.

Een hoofdkussen is namelijk zeer persoonlijk.
Een goed hoofdkussen past goed bij uw matras, lichaam en slaaphouding en zorgt voor een optimale ondersteuning en daardoor een fijne nachtrust. Maar hoe vind je het juiste kussen? Wij helpen je met kiezen door de volgende 6 stappen:

  1. Je slaaphouding
  2. Je postuur
  3. De stevigheid van je matras
  4. Je voorkeur voor een type kussen
  5. De gewenste kwaliteit / budget
  6. Je merkvoorkeur

Vind je perfecte donzen kussen binnen 6 minuten

Video

Stap 1

Kies een kussen die past bij je slaaphouding

Hoofdkussens en liggingVoor de juiste ondersteuning van je nek en hoofd is het van belang om een kussen te hebben die bij je slaaphouding past.

Zo moet de nekwervel één rechte lijn vormen met de ruggenwervel, anders wordt de nek te veel belast. De kussenhoogte waarop je nekwervel een rechte lijn vormt met de ruggenwervel is afhankelijk van je slaaphouding, je postuur en de stevigheid van het matras waarop je slaapt.

Wij onderscheiden de volgende vier slaaphoudingen:

  • Zijligging
  • Rugligging
  • Buikligging

Zijslapers

Bij zijslapers blijft de ruggengraat recht tijdens de nachtrust, waardoor dit de meest gezonde slaaphouding is. Voor zijslapers is het belangrijk dat ze een stevig kussen zoeken.

Welk kussen past bij een zijslaper?

Een zijslaper heeft een vol en hoog kussen nodig. Een kussen met een hoog donspercentage en een hoog vulgewicht is daarom het meest geschikt. Het donspercentage bepaalt de stevigheid van een kussen, en het vulgewicht heeft invloed op de hoogte en het volume van een kussen.

Alle kussens voor zijslapers

Rugslapers

Een rugslaper raakt ’s nachts het matras met zijn volledige rug. Het geschikte kussen voor een rugslaper is afhankelijk van welke buiging de rug maakt.

Welk kussen past bij een rugslaper?

Om de nek- en ruggenwervel op één lijn te houden is het daarom belangrijk om een kussen te kiezen met een gemiddeld donspercentage en vulgewicht. Het donspercentage bepaalt de stevigheid van het kussen, en het vulgewicht heeft invloed op de hoogte en het volume van een kussen. Bij een gemiddeld donspercentage en vulgewicht lig je daarom nooit te hoog of te laag.

Alle kussens voor rugslapers

Buikslapers

Als je een buikslaper bent is je nek 45 tot 90 graden gedraaid ten opzichte van je nek. Ook draaien buikslapers relatief veel ’s nachts waardoor de nek al snel overbelast kan raken. Slapen op de buik wordt daarom door veel specialisten afgeraden.

Welk kussen past bij een buikslaper?

De schouders van een buikslaper raken (bijna) het matras, met het oog op het vormen van een rechte lijn van de nek- tot de ruggenwervel is het daarom belangrijk dat je een zacht en laag kussen kiest.

Het donspercentage bepaalt de stevigheid van een kussen. Een hoog donspercentage zorgt voor een hoge veerkracht, wat betekent dat je ver in het kussen zakt.

Voor buikslapers is het daarom belangrijk een kussen te nemen met een hoog donspercentage.

Daarnaast heeft het vulgewicht invloed op de hoogte en het volume van het kussen.

gram verschil kussens

Zoals je op de afbeelding ziet is een kussen van 500g veel lager dan een kussen van 800g. Voor de buikslaper is een lager vulgewicht dus gunstiger.

Alle kussens voor buikslapers

Voor elke kussen hebben wij onderzocht wat de beste slaaphouding is. Deze aanbevolen slaaphouding staat vermeld onder de specificatie op een productpagina.

Stap 2

Kies een kussen dat geschikt die past bij je postuur

Wanneer je een groot postuur en brede schouders hebt, dan ontstaat er een relatief grote ruimte tussen je hoofd en het matras. Wanneer je een klein postuur en smalle schouders hebt, is deze ruimte juist relatief klein.

Het vulgewicht van een kussen is verantwoordelijk voor het opvullen van de ruimte tussen het matras en je hoofd. Om het juiste vulgewicht te bepalen, moet je dus weten wat voor slaaphouding en postuur je hebt.

Wij onderscheiden drie soorten posturen: klein, middel en groot.

postuur kussen

De bovenstaande maten hebben betrekking tot de schouders omtrek. Je kunt je schouderomtrek berekenen om te ontdekken tot welke categorie jij behoort.

Kleine slapers

Kleine slapers hebben een smalle lichaamsbouw, en een schouderbreedte van ongeveer 14 cm. Voor deze slapers is de afstand tussen het hoofd en de matras relatief klein, in vergelijking met middel- tot grote slapers. Een aanbeveling voor kleine slapers is daarom een kussen met een laag vulgewicht, dit zijn kussens van 500 tot 1000 gram.

Middelgrote slapers

Middelgrote slapers hebben een “gemiddeld” postuur. Hun schouderomtrek ligt rond de 15cm. Als je een middelgroot postuur hebt kun je daarom het best voor een gemiddeld vulgewicht kiezen, dit zijn kussens tussen de 500 en 1200 gram.

Grote slapers

Deze slapers hebben een relatief groot postuur. Door hun schouderbreedte ligt het hoog ver van het matras af, om nekklachten te voorkomen is er daarom een hoger vulgewicht nodig, om deze ruimte op te vullen. Kussens met een vulgewicht tussen de 500 en 1400 gram zijn daarom het meest geschikt voor grote slapers.

Stap 3

Kies een kussen dat past bij je matras

De stevigheid van een matras is een belangrijke factor bij het kiezen van een juist kussen, omdat het de afstand tussen uw hoofd en het matras beïnvloed. Bij een zacht matras zakt u immers verder in het matras, waardoor de afstand tussen uw hoofd en het matras kleiner wordt. Wanneer u een relatief hard matras heeft, is dit juist het tegenovergestelde; de afstand tussen uw hoofd en het matras wordt groter. Wanneer u een matras heeft met een gemiddelde stevigheid/veerkracht, heeft dit geen invloed op uw kussenkeuze, u kunt dan deze stap overslaan.

Stevigheid matras Aanbevolen vulgewicht
Zacht 50 à 100 gram lager dan je aanbevolen vulgewicht
Gemiddeld Geen aanpassing nodig
Hard 50 à 100 gram hoger dan je aanbevolen vulgewicht

In tegenstelling tot uw slaapligging en uw postuur, heeft de stevigheid van het matras een relatief kleine invloed op welke kussens uit het assortiment geschikt voor u zijn. Wij raden u aan om de vulgewichten uit bovenstaande tabel met een marge van 100g te nemen. “

Stap 4

Kies een kussentype dat bij je wensen past

Naast uw postuur en uw slaaphouding is het ook belangrijk dat u het type kussen kiest die bij je slaaphouding en postuur past, en waar u zich goed bij voelt. Er zijn drie verschillende type kussens:

kussens soorten

Puntkussens

Het meest bekende type kussen is de puntkussen. Dit kussen loopt aan vier zijdes gelijk af, en vormt als ware een punt op het einde. Het kussen heeft in Nederland een afmeting van 60x70cm. Het kussen is geschikt voor elke slaaphouding en elk postuur.

Box kussens

Box kussens worden gekenmerkt door een opstaande rand van 8 à 9 cm. Door deze openstaande rand loopt het kussen aan de zijkanten niet af, zoals bij het puntkussen, waardoor u op het kussen hoger ligt. Door deze hogere ligging wordt de nek beter ondersteund. Het kussen is geschikt voor rug- en zijslapers.

Ondersteunende / Support kussens

Zoals de naam al doet vermoeden is dit kussen het meest geschikt voor slapers die extra ondersteuning nodig hebben voor de nek of het hoofd. De meeste ondersteunende kussens bevatten een nekrol of een stevige rand, waardoor de nek extra goed ondersteund wordt.

Heb je last van nekklachten en slaap je op je buik? Leer je zelf dan een andere slaaphouding aan, want je nek kan niet goed ondersteund worden.

Kies een model waar jij je goed bij voelt.

De donskussen test

Doe nu de test om te ontdekken welk kussen bij jou past.

Stap 5

Kies de juiste kwaliteit voor je kussen

Een donskussen is altijd gevuld met een bepaald percentage dons en eventueel een percentage veren. Een 90% eendendons kussen bestaat bijvoorbeeld uit 90% eendendons en 10% eeendenveertjes.

Veren

Veren zijn een stuk steviger dan donsklusters, zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er een klein veertje door de tijk heen prikt.

Dons

Dons is een stuk fijner, zachter, lichter en duurzamer dan veren. Wij bieden zowel ganzendons als eendendons aan, waarin onderscheid gemaakt kan worden in kwaliteit.

Verschillen in kwaliteit

Ganzendons neemt over het algemeen meer vocht op en behoudt langer zijn originele vorm, ten opzichte van eendendons. Daarnaast is ganzendons zachter, maar zeker niet qua prijs! Ganzendons is ongeveer 28% duurder dan eendendons, wat niet wil zeggen dat het comfort 28% hoger is. Het verschil tussen ganzendons en eendendons is merkbaar, maar klein. Wanneer je waarde hecht aan topcomfort, dan raden wij je zeker aan om voor ganzendons te kiezen. Wanneer je kiest voor budget is eendendons een betere keuze.


Bekijk alle eendendons kussens >

Bekijk alle ganzendons kussens >

Stap 6

Kies een merk dat bij je past

Tot slot, kun je een merk kiezen dat je aanspreekt. Het merk bepaald met name de kwaliteit en het comfort van een kussen.

Hieronder zie je kenmerken per merk:

Merk Kenmerk
Ducky Dons De grootste producent van donskussens en dekbedden in NL.
Uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding.
Duvet Doré Producten in een hoger segment. Uitsluitend gevuld met ganzendons.
Top kwaliteit.
Yumeko Maakt alleen gebruik van natuurlijke- en fairtradeproducten.
Vandyck Luxe artikelen met een hoge kwaliteit en prijs.
Texelwool/Waddendons Echte Texelse producten.
Prima prijs- kwaliteitsverhouding.
Essenza Soortgelijk aan Duvet Doré qua kwaliteit.
Prijzen in het hogere segment.

 

Veel gestelde vragen over kussens

Hoe moet ik een donzen kussen onderhouden?

Je wilt je kussen graag in topconditie houden. Een donzen kussen moet dagelijks onderhouden worden om z’n vorm en veerkracht te behouden. Het is aan te raden om je kussen dagelijks op te kloppen en te laten luchten door je raam wijd open te zetten. Het wassen van een donsproduct is slechts één maal in de drie of vijf jaar nodig. Een donskussen kan thuis gereinigd worden, maar het wordt aangeraden om het door een stomerij te laten doen.

Hoe zit het met allergie?

Indien u een allergie heeft voor de huisstofmijt, dan kunt u in tegenstelling tot wat velen denken, gewoon op een donzen kussen slapen. In onze webwinkel zijn alle kussens met een Nomite label anti-allergisch. Uiteraard zijn de kussens met een Nomite label ook geschikt voor mensen die geen last krijgen van allergische reacties. Als u allergisch bent voor de huisstofmijt wordt u aangeraden minimaal twee keer per jaar het kussen te wassen. Elders op onze site leest u hoe u dit het beste kunt doen.

Doen jullie ook mee aan die ” levende pluk”?

Op Donskussen.nl vind je uitsluitend kussens die niet afkomstig zijn van de levende pluk en voldoen aan de Europese normen.

Mocht je nog vragen hebben of extra advies nodig hebben, dan kun je altijd mailen of bellen.

Handige links (extern)