Ben je niet tevreden over je huidige kussen of is het aan vervanging toe?
Het kiezen van een kussen is een zeer persoonlijke keuze en daardoor zeker niet eenvoudig.
Een goed hoofdkussen past bij je matras, lichaam en slaaphouding. Daarnaast geeft het je een comfortabel gevoel.
Een kussen dat bij je past ondersteund je hoofd en nek goed, waardoor je klachten voorkomt of in ieder geval de kans daarop verkleint. Maar hoe vind je het juiste kussen? Je ontdekt jou ideale kussen door de volgende 6 stappen:
- Je slaaphouding
- Je postuur
- De stevigheid van je matras
- Je voorkeur voor een type kussen
- De gewenste kwaliteit / budget
- Je merkvoorkeur
Vind je perfecte donzen kussen binnen 6 minuten
Video
Stap 1
Kies een kussen die past bij je slaaphouding
Voor de juiste ondersteuning van je nek en hoofd is het belangrijk om een kussen te hebben die bij je slaaphouding past.
Zo moet je nekwervel één rechte lijn vormen met je ruggenwervel, anders wordt je nek te veel belast. De kussenhoogte waarop je nekwervel een rechte lijn vormt met de ruggenwervel is afhankelijk van je slaaphouding, je postuur en de stevigheid van het matras waarop je slaapt.
Wij maken onderscheid tussen de volgende 3 slaaphoudingen:
- Zijligging
- Rugligging
- Buikligging
Zijslapers
De zijligging is de meest populaire slaaphouding. Ruim 80% van de Nederlanders slaapt op de zij. Bij zijslapers blijft de ruggengraat recht tijdens de nachtrust, waardoor dit de meest gezonde slaaphouding is. Voor zijslapers is het belangrijk dat ze een stevig kussen zoeken.
Welk kussen past bij een zijslaper?
Een zijslaper heeft een vol en hoog kussen nodig. Een kussen met een laag donspercentage en een hoog vulgewicht is daarom het meest geschikt. Het donspercentage bepaalt de stevigheid van een kussen, en het vulgewicht heeft invloed op de hoogte en het volume van een kussen.
Rugslapers
Een rugslaper raakt ’s nachts het matras met zijn volledige rug. Het geschikte kussen voor een rugslaper is afhankelijk van welke buiging de rug maakt.
Welk kussen past bij een rugslaper?
Om de nek- en ruggenwervel op één lijn te houden is het daarom belangrijk om een kussen te kiezen met een gemiddeld donspercentage en vulgewicht. Het donspercentage bepaalt de stevigheid van het kussen, en het vulgewicht heeft invloed op de hoogte en het volume van een kussen. Bij een gemiddeld donspercentage en vulgewicht lig je daarom nooit te hoog of te laag.
Buikslapers
Als je een buikslaper bent is je nek 45 tot 90 graden gedraaid ten opzichte van je nek. Ook draaien buikslapers ’s nachts relatief veel waardoor de nek al snel overbelast kan raken. Slapen op de buik wordt daarom door veel specialisten afgeraden.
Welk kussen past bij een buikslaper?
De schouders van een buikslaper raken (bijna) het matras, met het oog op het vormen van een rechte lijn van de nek- tot de ruggenwervel is het daarom belangrijk dat je een zacht en laag kussen kiest.
Het donspercentage bepaalt de stevigheid van een kussen. Een hoog donspercentage zorgt voor een hoge veerkracht, wat betekent dat je ver in het kussen zakt.
Voor buikslapers is het daarom belangrijk een kussen te nemen met een hoog donspercentage.
Daarnaast heeft het vulgewicht invloed op de hoogte en het volume van het kussen.
Zoals je op de afbeelding ziet is een kussen van 500g veel lager dan een kussen van 800g. Voor de buikslaper is een lager vulgewicht dus gunstiger.
Voor elke kussen hebben wij onderzocht wat de beste slaaphouding is. Deze aanbevolen slaaphouding staat vermeld onder de specificatie op een productpagina.
Stap 2
Kies een kussen dat past bij je postuur
Wanneer je een groot postuur en brede schouders hebt, dan ontstaat er een relatief grote ruimte tussen je hoofd en het matras. Wanneer je een klein postuur en smalle schouders hebt, is deze ruimte juist relatief klein.
Het vulgewicht van een kussen bepaalt in hoeverre het kussen in staat in de ruimte tussen je hoofd en matras op te vullen. Om het juiste vulgewicht te bepalen, moet je dus weten wat voor slaaphouding en postuur je hebt.
Voor het gemak maken we onderscheid tussen 3 posturen: klein, middel en groot.
Kleine slapers
Kleine slapers hebben een smalle lichaamsbouw, en een schouderbreedte van ongeveer 14 cm. Voor deze slapers is de afstand tussen het hoofd en de matras relatief klein, in vergelijking met middel- tot grote slapers. Een aanbeveling voor kleine slapers is daarom een kussen met een laag vulgewicht, dit zijn kussens van 500 tot 1000 gram.
Middelgrote slapers
Middelgrote slapers hebben een “gemiddeld” postuur. Hun schouderomtrek ligt rond de 15cm. Als je een middelgroot postuur hebt kun je daarom het best voor een gemiddeld vulgewicht kiezen, dit zijn kussens tussen de 500 en 1200 gram.
Grote slapers
Deze slapers hebben een relatief groot postuur. Door hun schouderbreedte ligt het hoog ver van het matras af, om nekklachten te voorkomen is er daarom een hoger vulgewicht nodig, om deze ruimte op te vullen. Kussens met een vulgewicht tussen de 500 en 1400 gram zijn daarom het meest geschikt voor grote slapers.
Stap 3
Kies een kussen dat past bij je matras
De stevigheid van een matras is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de aankoop van een kussen. In een zacht matras zak je immers verder weg, waardoor de afstand tussen je hoofd en het matras kleiner wordt.
Wanneer je een relatief hard matras hebt, geldt tegenovergestelde; de afstand tussen je hoofd en het matras is dan juist relatief groot. Als je een matras hebt met een gemiddelde stevigheid kun je deze stap overslaan.
Stevigheid matras | Aanbevolen vulgewicht |
---|---|
Zacht | 50 à 100 gram lager dan je aanbevolen vulgewicht |
Gemiddeld | Geen aanpassing nodig |
Hard | 50 à 100 gram hoger dan je aanbevolen vulgewicht |
Stap 4
Kies een kussentype dat bij je wensen past
Naast je postuur en slaaphouding is het ook belangrijk dat het type kussen bij je past. In ons assortiment kan je onderscheid maken tussen drie verschillende type kussens:
Puntkussens
Het meest bekende type kussen is de puntkussen. Dit kussen loopt aan vier zijdes gelijk af, en vormt als ware een punt op het einde. Het kussen heeft in Nederland een afmeting van 60x70cm. Het kussen is geschikt voor elke slaaphouding en elk postuur.
Box kussens
Box kussens worden gekenmerkt door een opstaande rand van 8 à 9 cm. Door deze openstaande rand loopt het kussen aan de zijkanten niet af, zoals bij het puntkussen, waardoor je hoger op het kussen ligt. Door deze hogere ligging wordt de nek beter ondersteund. Het kussen is geschikt voor rug- en zijslapers.
Ondersteunende kussens
Zoals de naam al doet vermoeden is dit kussen het meest geschikt voor slapers die extra ondersteuning nodig hebben voor de nek of het hoofd. De meeste ondersteunende kussens bevatten een nekrol of een stevige rand, waardoor de nek extra goed ondersteund wordt.
Heb je last van nekklachten en slaap je op je buik? Leer je zelf dan een andere slaaphouding aan, want je nek kan niet goed ondersteund worden.
Kies een model waar jij je goed bij voelt.
De donskussen test
Doe nu de test om te ontdekken welk kussen bij jou past.
Stap 5
Kies de juiste kwaliteit voor je kussen
Een donskussen is altijd gevuld met dons en vaak in combinatie met veren. De hoeveelheid dons wordt uitgedrukt in een percentage. Een 90% eendendons kussen bestaat bijvoorbeeld uit 90% eendendons en 10% eeendenveertjes.
Veren
Veren zijn een stuk steviger dan donsklusters en dus onmisbaar voor een stevig kussen. Veren zijn lekker koel, maar kunnen helaas wel eens door de hoes van het kussen heen prikken. Veren zijn relatief goedkoop.
Dons
Dons is een stuk fijner, zachter, lichter en duurzamer dan veren. Het isoleert heel goed en neemt veel vocht op. Dons zorgt voor een aangenaam gevoel als je op een kussen gaat liggen. Helaas biedt het vrijwel geen ondersteuning.
Verschillen in kwaliteit
Ganzendons neemt over het algemeen meer vocht op en behoudt langer zijn originele vorm, ten opzichte van eendendons. Daarnaast is ganzendons zachter, maar zeker niet qua prijs! Ganzendons is ongeveer 28% duurder dan eendendons, wat niet wil zeggen dat het comfort 28% hoger is. Het verschil tussen ganzendons en eendendons is merkbaar, maar klein. Wanneer je waarde hecht aan topcomfort, dan raden wij je zeker aan om voor ganzendons te kiezen. Wanneer je kiest voor budget is eendendons een betere keuze.
Stap 6
Kies een merk dat bij je past
Tot slot, kun je een merk kiezen dat je aanspreekt. Het merk bepaald met name de kwaliteit en het comfort van een kussen.
Hieronder zie je kenmerken per merk:
Merk | Kenmerk |
---|---|
Ducky Dons | De grootste producent van donskussens en dekbedden in NL. Uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. |
Duvet Doré | Producten in een hoger segment. Uitsluitend gevuld met ganzendons. Top kwaliteit. |
Yumeko | Maakt alleen gebruik van natuurlijke- en fairtradeproducten. |
Vandyck | Luxe artikelen met een hoge kwaliteit en prijs. |
Texelwool/Waddendons | Echte Texelse producten. Prima prijs- kwaliteitsverhouding. |
Kauffmann | Topsegment. Deze Duitse fabrikant maakt alleen gebruik van de beste materialen. |
Veel gestelde vragen over kussens
Hoe moet ik een donzen kussen onderhouden?
Je wilt je kussen graag in topconditie houden. Een donzen kussen moet dagelijks onderhouden worden om z’n vorm en veerkracht te behouden. Het is aan te raden om je kussen dagelijks op te kloppen en te laten luchten door je raam wijd open te zetten. Het wassen van een donsproduct is slechts één maal in de drie of vijf jaar nodig. Een donskussen kan thuis gereinigd worden, maar het wordt aangeraden om het door een stomerij te laten doen.
Hoe zit het met allergie?
Indien u een allergie heeft voor de huisstofmijt, dan kunt u in tegenstelling tot wat velen denken, gewoon op een donzen kussen slapen. In onze webwinkel zijn alle kussens met een Nomite label anti-allergisch. Uiteraard zijn de kussens met een Nomite label ook geschikt voor mensen die geen last krijgen van allergische reacties. Als u allergisch bent voor de huisstofmijt wordt u aangeraden minimaal twee keer per jaar het kussen te wassen. Elders op onze site leest u hoe u dit het beste kunt doen.
Doen jullie ook mee aan die ” levende pluk”?
Op Donskussen.nl vind je uitsluitend kussens die niet afkomstig zijn van de levende pluk en voldoen aan de Europese normen.
Mocht je nog vragen hebben of extra advies nodig hebben, dan kun je altijd mailen of bellen.
Handige links (extern)
- 5 wastips voor je donskussen
- Consumentenbond advies over kussens
- Europese Dons en veren association
- Nomite – Alles over Dons en allergie
- Downafresh – Alles over hygiene in de dekbeddenindustrie