Dons, het maakt gemengde gevoelens bij je los. Het is een luxe natuurlijk materiaal, dat zacht aanvoelt, zeer goed isoleert en vocht opneemt. Ideaal voor in jassen, slaapzakken, dekbedden en kussens. Maar je twijfelt of diervriendelijk dons bestaat. In dit artikel ontdek je hoe respectvol er met ganzen en eenden omgegaan wordt.
De positieve eigenschappen van dons
Dons bevindt zich aan de onderkant van een vogel onder de veren. Dons heeft als functie om de watervogel te laten drijven en geen temperatuur te laten verliezen, het is zeer goed bestemd tegen fluctuerende temperaturen. Daarnaast is het erg licht, zodat het gewicht voor de vogel relatief laag is in tegenstelling tot zijn veren. Dat maakt dat dons erg geschikt is voor dekbedden en jassen.
Tot nu toe zijn er geen synthetische of ander natuurlijke materialen die de eigenschappen van dons evenaren. Vandaar dat het natuurlijke materiaal zo ongelofelijk populair is.
De negatieve verhalen over dons
Hoewel donzen dekbedden en kussens zeer gewild zijn, is er ook een keerzijde. Op fora en websites van organisaties die de belangen van dieren behartigen is een ander verhaal te lezen. Ganzen worden gedwangvoederd en levend geplukt.
Dat doen de boeren allemaal om een optimaal rendement te behalen. De dieren leven in barre omstandigheden. Kortom het leven voor de eenden en ganzen is een hel. Deze verhalen spelen zich voornamelijk af in China. Waar geen strenge wet- en regelgeving geldt.
Gelukkig weten we in Europa beter met dierenwelzijn om te gaan. De levende pluk en dwangvoeding zijn hier verboden. De Europese commissie heeft regels opgesteld op basis van de zogenoemde 5 vrijheden. De dieren moeten:
- Voldoende eten en drinken krijgen
- Vrij zijn van pijn
- Vrij zijn van angst en ongemak
- Vrij zijn van stress
- Hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen
Helaas is deze regelgeving moeilijk te handhaven door de vele schakels en handelaren tussen de geboorte van een eend en de productie tot een donsproduct.
Diverse grote merken, zoals Pantagonia zijn (zonder dat ze het zelf wisten) tegen de lamp gelopen als het gaat om het gebruik van dieronvriendelijk dons, doordat de leverancierketen niet volledig duidelijk was of goed gecontroleerd werd. Zoals je in de bovenstaande afbeelding ziet kan de “donsketen” behoorlijk complex zijn.
Gelukkig is er inmiddels een oplossing. Veel boerderijen, merken en productielocaties sluiten zich aan bij “traceable down” standaarden. Het dons wordt gevolgd van de kleine boerderijen waar de kleine eendjes en gansjes opgroeien tot aan de productie van bijvoorbeeld kussens en dekbedden. Elke stap in de keten wordt streng gecontroleerd op dierenwelzijn. Twee grote standaarden zijn momenteel RDS en Downpass.
3 manier diervriendelijk verkregen dons te herkennen
- Een dons standaard
Controleer of het product een label bevat van een dons standaard zoals RDS of Downpass. Hierdoor weet je dat het dons in het product:
- Volledig traceerbaar is: van boerderij tot eindproduct
- Niet afkomstig is van gedwangvoederde dieren
- Gecontroleerd is door een onafhankelijke instelling
- Niet afkomstig is van levende dieren
Een overzicht van aangesloten merken vindt je hier.
2. De locatie van de producent/de afkomst van het dons
Controleer de hoofdlocatie van de producent of het merk. De meeste Nederlandse, Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse leveranciers/merken van dekbedden en kussens hechten waarde aan het welzijn van dieren in tegenstelling tot bijvoorbeeld Chinese of Hongaarse producenten.
3. De prijs van het donsproduct
Een relatief hoge prijs. Dons dat afkomstig is van de levende pluk is goedkoper, omdat ganzen tot wel 5 keer geplukt worden voordat ze naar de slacht gaan. Gecertificeerd dons kan kostbaarder zijn, waardoor de prijs van bijvoorbeeld een eendendons dekbed met Downpass label minimaal € 90,- is.
Niet diervriendelijk verkregen dons herkennen
Het product bevat geen enkel label of keurmerk en de producent toont geen informatie op zijn website over het verkrijgen van het dons. Sommige Chineze donzen dekbedden bevatten bijvoorbeeld geen enkel keurmerk dat danwel de specifikaties als de afkomst van het dons bevestigd. In dat geval kunnen zelfs de donspercentages onjuist zijn.
9 Grote merken die (gecertificeerd) diervriendelijk dons verwerken in hun producten
Ondanks het “donsdebacles”, zijn er momenteel vele grote merken die dons verkopen, zoals:
Kleding en slaapzakken
Kussens & dekbedden
Waarom verkopen deze merken nog dons? Dankzij de onevenaarbare eigenschappen van dons kunnen kwalitatief hoogstaande comfortproducten gemaakt worden. Daarnaast weten deze merken wat de afkomst van het dons is, waardoor de hele “keten” gecontroleerd kan worden op diervriendelijke omstandigheden.
Hoe denk jij over het gebruik van dons, geef je mening in een reactie.
Anderen lazen ook