Tijk kwaliteit van uw dekbed of kussen

Gepost op

kwaliteit van de tijkEen belangrijk aspect bij de beoordeling van de kwaliteit van een dekbed of kussen is de zogenaamde tijk kwaliteit. De tijk kan gezien worden als het omhulsel matras, dekbed of kussen; de tijk omvat dus indien je een donzen dekbed hebt, het dons van je dekbed. De kwaliteit van de tijk speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van het dekbed. Belangrijk bij de tijk is dat het van een lichte en dichte stof is gemaakt, zodat het dons of de veren niet door de tijk heen kunnen prikken.

De tijk kwaliteit is vervolgens grotendeels afhankelijk van het materiaal waar het van gemaakt is en het aantal garen dat gebruikt is. De tijk wordt in de meeste gevallen van katoen gemaakt, maar het kan ook van zijde gemaakt worden. Ontdek welke soort tijk bij je past.

De invloed van het materiaal op de tijk kwaliteit

Omdat vrijwel elke tijk tegenwoordig gemaakt wordt van katoen, wordt er in dit blogbericht verder geen aandacht besteedt aan de tijk gemaakt van zijde. Je hebt natuurlijk net als ieder mens behoefte aan een goede nachtrust, en je bent bewust op zoek naar het beste van het beste. Wij leveren enkel kwalitatief hoogwaardige dekbedden en hiervan is de tijk stuk voor stuk gemaakt van katoen.

Om je een beeld te geven over kwaliteitsnormen betreffende katoen in het algemeen; de kwaliteit van het katoen wordt aangeduid met NM. De letters N en M staan voor nummer metrisch. Ofwel het aantal meter garen dat gebruikt is bij een bepaald gewicht. Gewoonlijk worden voor donzen dekbedden tijken vanaf Nm 80-100 gebruikt. Deze hoeveelheid tijk ventileert goed en is door de stevigheid bij uitstek geschikt bij een donzen dekbed.

De verschillende soorten tijk kwaliteiten

Er worden in principe drie verschillende soorten tijk gebruikt. Dit zijn:

  • De perkal tijk
  • De Mako-batist tijk
  • De Satijngeweven tijk

De Maco-batist tijk daarentegen bestaat uit garen met waarden vanaf Nm 135. Naast Perkal en Maco-batist tijk bestaat er nog een andere variant, namelijk speciaal satijn geweven tijk. Satijn geweven tijk bestaat uit heel fijngeweven garen, en is puur naar de manier van weven gekeken een combinatie van Perkal en Maco-batist tijk.

Tijk aanduiding Nm-waarde Prijs dekbed
Perkal 70 t/m 100 Goed € 195
Donsbatist 135 Zeer goed € 269
Fijne donsbatist 150 Uitstekend € 319
Edelbatist 170 Uitstekend € 399
Nanobatist 200 Uitstekend
Premium donsbatist 250 Subliem € 499

 

De parkal tijk

Perkal tijk is een eenvoudige en traditionele binding, deze bestaat uit garen tussen de Nm 60 en Nm 100. De draden kruisen elkaar om en om. Waardoor de voor- en achterkant gelijk ogen.

Platbinding

De Mako-batist tijk

De mako-batist tijk wordt op dezelfde manier geweven als de perkal tijk. Echter zijn de draden een stuk fijner (minimaal 130 Nm).

De satijnbinding

Bij een satijnbinding kruisen de bindingen elkaar 1 op de vier keer. Hierdoor ziet de tijk er glad uit en is het veel dichter qua structuur in vergelijking met de binding van een perkal tijk.
Satijnbinding

bron: http://technotheek.utwente.nl/wiki/Weven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *