Donzen kussens hebben andere wasinstructies dan “reguliere” kussens. De instructies staan altijd vermeld op het waslabel dat je aan de zijkant van het hoofdkussen vindt. In dit artikel ontdek je wat de beste manier is om een donzen kussen te wassen zonder dat het dons gaat klonteren. Gebruik je een molton? Dan is het slechts eens in de 2 à 3 jaar nodig om je hoofdkussen te wassen.
Veren kussen wassen
Veren zijn bedoeld om de rug van een eend te beschermen tegen water. Wanneer je een veren kussen gaat wassen, is de kans groot dat deze enorm gaat stinken, omdat het erg lastig is om deze goed droog te krijgen. Het is daarom verstandig om een veren kussen naar de stomerij te brengen die ervaring heeft met het wassen van veren kussens.
- Veren kussens was je niet zelf, maar breng je naar een gespecialiseerde stomerij.
Donzen kussen wassen & drogen
Het wassen van een donzen kussen is eenvoudig. Na het wassen is het kussen net zo fluffy als toen je het kocht, in tegenstelling tot synthetische kussens, waarbij dit zeker niet altijd het geval is.
Donzen kussen thuis wassen
- Temperatuur – “Was je kussen op 40 tot 60 °C om te voorkomen dat het gaat krimpen. Ik zet de wasmachine op 40 °C.
- Toerental – Kies een zo hoog mogelijk toerental, zodat transpiratievocht gemakkelijk uit het kussen trekt.
- Spoelcyclus – Voeg een extra spoelcyclus toe om ervoor te zorgen dat al het wasmiddel uit het kussen verdwijnt.
- Centrifuge – Gebruik de centrifugestand van je wasmachine na de wasbeurt, zodat het kussen makkelijker droogt.
- Wasmiddel – Kies voor een milde zeep zonder extra toevoegingen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld ‘Zeepje’, waarbij ik minder zeep gebruik dan gewoonlijk.
- Wasverzachter – Gebruik geen wasverzachter, omdat dit een laagje om het dons creëert, waardoor het minder fluffy wordt.
Donzen kussen drogen
- Temperatuur – Stel de droger in op een lage temperatuur om te voorkomen dat de vulling slinkt.
- Droogtijd – Kies voor de langst mogelijke droogtijd en draai 2 á 3 cycli, zodat het kussen volledig droog is.
- Klonten of stank – Dit zijn tekenen dat het kussen nog niet droog is. Blijf drogen tot de stank en klonten verdwenen zijn.
- Opkloppen – Klop het kussen tussen de droogprogramma’s met de hand op. Ook al voelt het kussen droog aan, het kan nog nat zijn van binnen.
- Tennisballen – Stop twee tennisballen in aparte sokken en gooi ze samen met het kussen in de droger. Dit zorgt ervoor dat je kussen sneller droogt en weer lekker fluffy wordt.
- Professionele drogers – Geen droger thuis? Gebruik een professionele droger, vaak te vinden bij tankstations.
- Waslijn – Droog het kussen alleen in een droger. Laat het niet drogen op een wasrek of in de zon.
Na het wassen en drogen ruikt het kussen weer heerlijk fris en is het nog steeds vrij van huisstofmijt. Deze wasmethode is geschikt voor zowel ganzendons- als eendendonskussens.
Opfrisbeurt voor je kussen
Heb je je kussen minder dan 2 jaar, maar is het ingezakt? Met een eenvoudige opfrisbeurt krijgt je kussen zijn volume weer helemaal terug.
- Stel je droger in op een lage temperatuur.
- “Stop het kussen in de droger samen met twee tennisballen, elk in een aparte sok.”
- Gebruik droogtrommeldoekjes voor een fris resultaat.
- 15 – 20 minuten.
7 onderhoudstips voor je hoofdkussen
- Is je hoofdkussen plat geworden? Doe het dan 15 à 20 minuten in de droger op de laagste stand met twee tennisballen om het vocht dat in het kussen zit te laten drogen. Door twee tennisballen toe te voegen aan je droger zorg je voor wat extra volume.
- Koop een kussenmolton om je donzen kussen te beschermen tegen vocht en vuil. Het wassen van je kussen is dan minder vaak nodig.
- Lucht je kussen zonder sloop wekelijks bij een open raam, zodat het vocht uit het kussen kan trekken en het kussen zijn volume behoudt.
- Het is het beste om niet vlak voor bedtijd te gaan douchen. Vocht is de grootste vijand van dons, en het wordt daarom afgeraden om met nat haar te gaan slapen.
- Klop het kussen na het opstaan voorzichtig op, zodat het weer in de oorspronkelijke vorm komt en overdag kan luchten.
- Oliën op het kussen verkorten de levensduur ervan. Het is daarom niet aan te raden om vlak voor het slapengaan crèmes op te smeren.
- Was je kussensloop en molton wekelijks.
Kussen laten reinigen door een professioneel bedrijf
Wil je zeker zijn dat je kussen niet gaat stinken en zijn kwaliteit behoudt? Kies dan voor een stomerij. Je kent vast wel een plaatselijke stomerij in de buurt, maar er zijn ook diverse grote stomerijen in Nederland die bijvoorbeeld de producten bij jou thuis komen ophalen. Hieronder hebben wij de beste stomerijen van Nederland in een tabel opgesomd.
Naam | Voordeel | Aantal locaties |
---|---|---|
AH Wasservice | Gemakkelijk in te leveren voor of na het boodschappen doen | 150 |
Ophaalstomerij | Komt je kussen of dekbed ophalen | 1 (Amsterdam) |
Emte Wasservice | Gemakkelijk in te leveren | >100 |
MrTimeSaver | Komt je was bij je thuis op halen | 8 (vooral rondom Den Haag) |
Let op: Het is belangrijk, zeker wanneer je een huisstofmijtallergie hebt, dat het kussen op 60 graden of hoger gewassen wordt. Pas vanaf 60 graden wordt huisstofmijt effectief bestreden. Dus als je je kussen op een lagere temperatuur wast, kunnen we niet garanderen dat het vrij is van huisstofmijt.
Bronnen:
Anderen lazen ook