Donzen kussen wassen

Gepost op

Donzen kussens hebben andere was instructies dan een “regulier” kussen. Deze instructies staan altijd aangegeven op een label aan het hoofdkussen. Lees in dit artikel wat de beste manier is om een donzen kussen te wassen. 

Veren kussen wassen

Veren zijn bedoeld om de rug van een eend te beschermen tegen water. Wanneer je een veren kussen gaat wassen, is de kans groot dat deze enorm gaat stinken. Het is namelijk erg lastig om deze goed droog te krijgen. Het is daarom verstandig om het veren kussen naar een stomerij te brengen, die ervaring heeft met het wassen van veren- en donzen kussens.

 • Veren kussens was je niet zelf, maar breng je naar een gespecialiseerde stomerij.

Donskussen wassen

Volg daarom goed de instructies op het waslabel. Wij raden je aan om het kussen na het wassen in de droger. Vervolgens stop je het kussen nogmaals in de droger, ditmaal minimaal 4 uur op een gemiddelde temperatuur, eventueel met een tennisbal. Het voordeel van de tennisbal is dat het kussen wordt opgeklopt in de wasmachine, waardoor het kussen luchtig blijft. Het beste kun je het kussen na het drogen nog een dag buiten laten luchten. Let op, wanneer het een vochtige dag is kun je het beter binnen laten nadrogen.

Na het wassen en drogen ruikt het kussen weer heerlijk fris en is het nog steeds huisstofmijt vrij. Deze wasmethode is zowel bruikbaar voor ganzendonzen- als eendendonzen kussens.

 • Was je kussen zoals vermeld op het wasetiket.
 • Drogen is het belangrijkste, droog je kussen minimaal 4 uur om schimmel te voorkomen.

5 onderhoudstips voor je hoofdkussen

 1. Het beste is om niet vlak voor bedtijd te gaan douchen. Vocht is de grootste vijand van dons, en het wordt daarom niet aangeraden om met nat haar te gaan slapen.
 2. Klop het kussen na het opstaan voorzichtig op, zodat het kussen weer in de oorspronkelijke staat hersteld wordt en overdag kan luchten.
 3. Olie op het kussen verkort de levensduur van het kussen. Het is daarom niet handig om vlak voor het naar bed gaan crèmes op te smeren.
 4. Was de kussensloop wekelijks
 5. Gebruik een kussenbeschermer om het hoofdkussen om deze in topconditie te houden.

Indien je er zeker van wilt zijn dat de veerkracht van het dons in stand blijft, raden wij je aan het kussen naar een stomerij te brengen. Daarnaast raden wij je aan een kussenbeschermer te gebruiken, zodat het kussen zijn veerkracht lang behoudt en het kussen minder vaak gewassen hoeft te worden.

Bescherm mijn kussen tegen vuil

Kussen & dekbed stomerijen

Je kent vast wel een plaatselijke stomerij in de buurt, maar er zijn ook diverse grote stomerijen in Nederland, die bijv. de producten bij jou thuis op komen halen. Hieronder hebben wij de beste stomerijen van Nederland in een tabel opgesomd.

Naam Voordeel Aantal locaties
AH Wasservice Gemakkelijk in te leveren voor- of na het boodschappen doen. 150
Ophaalstomerij Komen uw kussen of dekbed ophalen. 1 (Amsterdam)
Emte Wasservice Gemakkelijk in te leveren. >100
MrTimeSaver Komt je was bij je thuis op  halen. 8 (vooral rondom Den Haag)

Let op: Het is belangrijk, zeker wanneer je een allergie hebt, dat het kussen op 60 graden (of hoger) gewassen wordt. Pas vanaf 60 graden wordt de huisstofmijt bestrijdt, dus wanneer je je kussen op een lagere temperatuur wast kunnen wij niet garanderen dat er geen huisstofmijt in het kussen kruipt.

Vragen over het wassen van een kussen kun je hieronder stellen.

15 gedachten over “Donzen kussen wassen

 1. Vraag: hoe lang gaat een veren kussen mee? Ik vond er een op
  zolder terug. Maar de veertjes komen nu door de tijk heen. Het kussen ruikt muf. Ik ben bang dat een stomerij het kussen niet wil reinigen als er veertjes door de tijk heenkomen. Het kussen is heel oud, meer dan 30 jaar, maar niet altijd gebruikt. Is het nog te redden?

  1. Beste Gerda,

   Bedankt voor je vraag. Een veren kussen gaat ongeveer 5 a 10 jaar mee. Echter raad ik altijd aan om een donskussen na 5 jaar te vervangen (indien deze zonder molton wordt gebruikt) aangezien de veerkracht dan kan afnemen. Kortom ik raad zeker aan om eens naar een nieuw kussen te kijken.

 2. Je kunt nu ook je veren kussen bij dobbi laten reinigen, dit is de voordeligste was- en stomerij aan huis en binnen 48 uur heb je je kussen gereinigd terug. Met code first10 krijg je 10 euro korting op je eerste order!

 3. In plaats van naar de stomerij kun je ook dit toepassen:

  binnenkussens direct, zonder te wassen in de droger plaatsen en 1 uur laten draaien,
  daar kan huisstofmijt niet tegen, te heet voor ze.
  Verder, het liefst dagelijks luchten met open ramen, ze houden niet van koude.
  Ook je bed niet dichtslaan na het wakker worden, de warmte die dan achterblijft, daar zijn ze dol op.
  Succes!

  1. Bedankt voor je nuttige toevoeging Sophie!

 4. Vandaag mijn donsen kussens gewassen en in de droger met 2 tennisballen. Mijn droger heeft een kussenstand. Denk dat de droger bijna 4 uur heeft gedraaid maar helemaal fluffy en ruikt fris!

 5. Ik heb ook mijn donzen kussens gewassen en twee maal in de droger gedaan. Ze lijken alleen niet helemaal droog te worden en gaan daardoor nu stinken. De droger heeft een sensor en die stopt het programma omdat die geen vocht meer waarneemt…
  Iemand hier nog een tip voor?

 6. Ik heb geen droger, dus kan de truc met de tennisbal niet gebruiken.
  Dan heb ik nog een vraag, op het kussen staat 40 graden hoe erg is het dan als ik hem op 60 graden was?

  1. Goeie vraag Marion. Misschien kan je de droger van iemand anders eenmalig gebruiken? Verder raad ik aan om altijd de wasvoorschriften op het etiket te volgen.

 7. Beste,
  Ik heb het Knavel kussen van Ikea gekocht, maar dit kussen stonk heel erg ( zelfs nadat ik hem heb laten luchten voor een paar dagen) dus ik besloot hem in de wasmachine en de droger te doen. Het probleem nu is dat de luchtigheid uit het kussen is, als je we op gaat liggen wordt het kussen helemaal in elkaar gedrukt( en het kussen stinkt nog steeds) weet jij misschien een manier om het kussen weer luchtig te krijgen?
  Met tennisballen in de droger heb ik ook al geprobeerd.

  Met vriendelijke groet

  1. Hi Anna,

   Vervelend dat het kussen zijn volume en lekkere geur kwijt verloren heeft. Je kunt proberen het kussen elke dag een aantal keer op te kloppen. Indien dit geen effect heeft raad ik je aan te kijken naar een ander kussen.

 8. Dank voor de tips over het wassen van donzen kussens.
  Ik heb nog een tip nodig!!

  Ik heb een kussen in een grote bak sop gedaan, maar het tijk laat bijna geen water door..
  Gister heb ik het kussen een aantal keer gedraaid, zodat het helemaal doorweekt is.

  Vandaag wilde ik het kussen in de wasmachine doen wassen.
  Ik heb het uit het uit de bak gehaald, maar het water blijft in het kussen zitten. Het loopt er maar druppelsgewijs uit.
  In de wasmachine zal het niet goed spoelen ben ik bang. Het tijk is bijna waterdicht.

  Wat nu ???
  Groetjes Berty

  1. Beste Berty,

   Probeer het kussen eens in een droger te doen op een lage temperatuur samen met een tennisbal. Het is belangrijk dat het kussen helemaal droog is, anders kan het gaan stinken.

   Overigens is het niet noodzakelijk om het kussen helemaal van binnen nat te maken, vooral het reinigen van de tijk is belangrijk. Bij gebruik van een kussenbeschermer is het zelf onnodig om het kussen te wassen.

   Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Koen van der Velden

 9. Bedankt voor de handige tips.

 10. Beste Koen,

  Bedankt voor dit artikel over kussens wassen, leuke website verder!

  Groetjes,
  Maren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *