De beste slaaphouding [volgens wetenschappers]

Gepost op

Slapen is ontzettend belangrijk. Een goede nachtrust verbeterd je concentratie, productiviteit en je prestaties overdag. Terwijl een structurele slechte nachtrust de kans op diabetes, een depressie en een slecht humeur vergroot (Healthline, 2019). Een goede slaaphouding draagt bij aan een goede nachtrust en is dus enorm belangrijk.

De populairste slaaphoudingen | De beste slaaphouding | slaaphouding bij klachten (nekklachten, lage rugpijn en schouderpijn)

De populairste slaaphoudingen & wat ze over je persoonlijkheid zeggen

De professor Chris Idzikowsk heeft 6 verschillende slaapposities geanalyseerd. Hij heeft dit onderzoek gedaan onder 1000 mensen (bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3112170.stm#sleep). Hij is tot de conclusie gekomen dat je slaaphouding is gelinkt aan een persoonlijkheid. Dit zijn de populairste slaaphoudingen volgens zijn onderzoek:

De foetus (41%)

Het grootste deel van de mensen slaapt in de foetushouding. 2x zoveel vrouwen als mannen slapen in de foetushouding. Volgens het onderzoek zijn deze mensen stoer, maar toch gevoelig.

Het blok (15%)

Slaap je op je zij met beide armen langs je lichaam dan is de kans groot dat je een sociaal persoon bent die makkelijk in de omgang is. Je houd ervan om in de menigte op te gaan.

De verlanger (13%)

Over zijslapers die met hun handen vooruit gestrekt slapen wordt gezegd dat ze een open persoonlijkheid hebben. Maar ze kunnen zich ook verdacht of cynisch gedragen. Als ze eenmaal een beslissing hebben gemaakt zullen ze deze niet meer snel veranderen.

De soldaat (8%)

Mensen die op hun rug slapen met hun armen naast hun zij zijn volgens het onderzoek rustig en gereserveerd. Ze houden niet van drukte of ophef, maar ze stellen andere en hunzelf hoge doelen.

De vrije val (7%)

Lig je op je buik met je armen om je hoofdkussen en heb je je hoofd naar 1 kant gedraaid? Dan ben je volgens het onderzoek gezellig en onbezonnen, maar kun je niet tegen kritiek en extreme situaties.

De zeester (5%)

Zeesterren liggen op hun rug met hun armen omhoog naast het kussen. Deze slapers maken goede vrienden, want ze zijn altijd bereid om naar andere te luisteren en andere te helpen. Vaak houden ze er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Deze zelfde professor heeft onderzocht wat de invloed van de slaappositie op je gezondheid heeft. De vrije val houding is goed voor je spijsvertering. Terwijl de zeester en de soldaat een grotere kans hebben op een slechte nachtrust. De rugligging stimuleert het snurken.

Volgens de professor is het voor de meeste slaper onwaarschijnlijk dat zij hun slaappositie veranderen. Slechts 5% van de ondervraagden gaf aan elke nacht op een andere manier te slapen.

Wat is jou slaaphouding, plaats een reactie met jou slaaphouding en maak kans op € 20,-.

De beste slaaphoudingen

Opgesomd van de beste naar de slechtste slaaphoudingen:

1. De rugligging

de rugligging
Volgens het onderzoek slaapt slecht 13% van de mensen op hun rug. Dit is echter de beste slaaphouding volgens vele wetenschappers. Door op je rug te slapen kunnen je hoofd, nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens je nachtrust. Dat betekend dat er geen extra druk wordt uitgeoefend op deze delen van je lichaam. Waardoor het waarschijnlijker is dat je geen pijn ervaart.

Deze slaaphouding heeft ook een cosmetisch voordeel, het zorgt voor relatief weinig rimpels en kreukels als je weer wakker wordt.

Hoewel dit een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. De rugligging vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met apnea.

Het is belangrijk dat een rugslaper een kussen kiest waarbij de nek en het hoofd voldoende ondersteund wordt. Het beste kussen is afhankelijk van je postuur en matras.

Voordelen Nadelen
Minder rimpels in je gezicht Maakt snurken en slaapapneu erger
Minder rug problemen
Weinig maagzuur

2. De zijligging

 Doordat je wervelkolom in deze positie recht is, voorkom je (extra) nek- en rugklachten. Ook is de kans op snurken in deze positie relatief kleiner. Voor mensen met slaapapneu is dit dan ook de beste optie. Daarnaast is deze positie ook goed voor zwangere vrouwen, de rugligging oefent namelijk teveel druk uit op de onderrug.

Het nadeel van slapen op je zij is dat er druk wordt uitgeoefend op je buik en de longen. Daarnaast moeten je schouders en arm (indien je daar op slaapt) het gewicht van je hele lichaam opvangen. Hierdoor kan je een slaaparm krijgen of erger schouderklachten.

Voordelen Nadelen
Weinig maagzuur (als je je hoofd naar links hebt gedraaid) Vergroot de kans op schouderpijn
Meer zuurstof naar je hersenen
Betere bloedstromen

3.De buikligging

buikslaper

Deze slaaphouding is goed tegen snurken, maar slecht voor alle andere zaken. Je rug- en nekwervel kunnen moeilijk 1 rechte lijn vormen en daardoor kunnen verschillende soorten klachten ontstaan, zoals nek- of rugklachten. Daarnaast is de kans groot dat je moeilijk en vermoeid wakker wordt.

Voordelen Nadelen
Verkleint de kans op snurken Niet uitgerust wakker worden
Gespannen wervels
Druk op de gewrichten in de nek en de rug
Stijfheid

De beste slaaphouding bij klachten

De manier waarop je slaapt kan invloed hebben op de ernst van een klacht. Hieronder hebben we de meest voorkomende klachten die slaap-gerelateerd zijn opgesomd met daarbij de aanbevolen slaappositie.

Lage rugpijn

Als je lage rugpijn hebt is een zijligging met ondersteuning voor je knieën heupen en schouders. Heb je last van een hernia probeer dan de foetus houding. Deze houding zorgt voor minder druk en pijn.

Schouderpijn

De beste slaappositie voor mensen met schouderpijn is de buikligging of de buikligging. Waarbij rugslapen de voorkeur heeft. De zijligging wordt afgeraden omdat je schouder in een moeilijke positie komt te liggen en druk op je schouders wordt verhoogd.

Kies dus voor een stevig en fluffy donzen kussen. Het dons zorgt voor een zachte ondersteuning voor je schouders en een rechte houding.

Nekpijn

De beste positie voor slapers met nekpijn is op hun zij of rug. Gebruik een relatief laag kussen als je op je rug slaapt. Het liefst een kussen met een nekrol, zodat de natuurlijke houding van je nek wordt ondersteund. Als je op je zij slaapt kun je het beste een kussen gebruiken dat je nek recht houd. Dat kan door een kussen te kiezen dat past bij je postuur en matras.

Mensturatie pijn

Bij menstruatiepijn kan je het beste op je rug slapen met een kussen onder je knieen. Hierdoor creëer je minder druk op je onderrug. Zij- en buikslapen wordt afgeraden omdat je dan alleen maar meer druk uitoefent op je baarmoeder.

Bron 1: https://greatist.com/happiness/best-sleep-positions

Bron 2: https://www.sleep.org/articles/best-sleep-position/

Bron 3: https://purple.com/blog/your-ultimate-guide-to-the-best-sleeping-positions-backed-by-science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *