Dons

Gepost op

Dons is populair. Het wordt oa. gebruikt voor hoofdkussens, dekbedden, jassen en slaapzakken. Maar waarom is dons zo populair?

Wat is dons? | Waarom dons | Top 3 dons producten | De nadelen van dons | Allergie & dons

Wat is dons?

Waarom dons zo goed isolerend werkt

Dons is is een ‘laag’ onder de veren van watervogels. Dons bestaat ui een kern waar verschillende haren uit uit komen. Het dons bevindt zich op de borst van een vogel en houd het dier warm in het water. Daarnaast houd het de eieren van de gans of eend op temperatuur (Wikipedia, 2019).

4 redenen waarom dons gebruikt wordt voor producten

Dons is een bijzonder goed isolatiemateriaal afkomstig uit onze natuur. Maar waarom wordt dons gebruikt voor beddengoed, jassen en slaapzakken? Synthetische materialen zijn immers veel goedkoper. Daarnaast is wol toch ook een goed alternatief, dat is toch veel voordeliger?

Dons beschikt over een aantal unieke eigenschappen waardoor het algemeen geaccepteerd wordt als het beste isolatie- en vulmateriaal, dons heeft namelijk:

 1. Een hoog isolatie vermogen

  Daarom is het erg populair in de outdoor wereld. Door het hoge isolerende vermogen is relatief weinig vulling nodig om voldoende warmte te creëren. Donsjassen, dekbedden en slaapzakken kunnen daardoor vele male lichter zijn dan de synthetische varianten.

 2. Een hoog vochtregulerend vermogen

  Allereerst beschikt dons over zowel een hoog vocht opnemend als een hoog vochtregulerend vermogen. Een eigenschap die in de beddengoed branche goed wordt gebruikt. Een mens verliest namelijk gemiddeld 2 dl lichaamsvocht tijdens het slapen. Dons neemt ’s nachts het vocht op en overdag na het opkloppen van het dekbed of kussen wordt het vocht beetje bij beetje afgegeven aan de lucht.

 3. Een hoog knuffelgehalte

  Dons is erg veerkrachtig en heeft zeer dunne haartjes waardoor het heerlijk zacht aanvoelt. Ook dat is een groot voordeel voor fabrikanten van jassen en beddengoed.

 4. Een Duurzaam karakter

  Veel synthetische materialen verliezen na verloop van tijd hun volume en vorm. Voor een donzen product geldt dit ook, echter gaat dit proces een stuk langzamer. Een goed dons product gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Met ‘goed’ doelen we hier op een relatief hoog percentage dons.

Hoe word de kwaliteit van het dons gemeten?

De kwaliteit van dons wordt uitgedrukt in vulkracht. Des te hoger de vulkracht des te sterker de 4 bovenstaande eigenschappen zijn. De vulkracht van het dons is vaak afhankelijk van de afkomst en het type watervogel. Ganzendons heeft vaak een hogere vulkracht dan eendendons. Eiderdons heeft de allerhoogste vulkracht. Eiderdons heeft hele kleine weerhaakjes/haartjes waardoor het dons goed bij elkaar gehouden wordt en de isolatiewaarde superieur is.

Onze top 3 dons producten

Overtuigd van de voordelen van dons? Shop dan nu één van de onderstaande kussens of dekbedden van dons.

 • Onze keuze voor een middenklasse 4-seizoenen dekbedDucky Dons nordic dekbed 4 seizoenen dons

  Ducky Dons Nordic dekbed 4 seizoenen

  Waardering 5.00 uit 5
  Aanbieding! 199,- 125,-
  • 90% Eendendons
  • Garen tijk NM 70
 • Onze keuze voor buikslapersDuvet dore 100% ganzendons kussen

  Duvet Doré 100% ganzendons

  Waardering 4.88 uit 5
  Aanbieding! 144,- 139,-
  Op voorraad
  • Zacht
  • Voor buikslapers
 • Duvet Doré Platinum Box 100% ganzendons

  Waardering 5.00 uit 5
  Aanbieding! 158,- 145,-
  Snel leverbaar
  • Zacht
  • Rug- en zijslapers

De nadelen van dons

Dons is één van de beste natuurlijke producten voor kussens en dekbedden, maar het heeft ook een paar nadelen, namelijk:

 • Dons is moeilijk wasbaar. Het is erg belangrijk dat dons na het wassen goed gedroogd wordt anders kan het enorm gaan stinken. Om te verzekeren dat het wasproces goed verloopt dien je naar een stomerij te gaan.
 • Dons wordt niet altijd diervriendelijk verkregen. Dons is een schaars natuurproduct en daarom doen bedrijven er alles aan om dons te winnen tegen een zo laag mogelijke prijs. Door een eend of gans levend te plukken is het “rendement” hoger dan bij het winnen van dons als bijproduct van de slacht. Kijk altijd naar een RDS label of ander label van een dons tracking systeem om zeker te zijn dat het dons op een redelijke manier is verkregen.

Allergie en dons

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een dekbed en kussen met een zeer dicht geweven tijk, zodat de huisstofmijt niet binnen kan dringen. Alle dekbedden en kussens met een Nomite tijk zijn geschikt voor slapers met een huisstofmijt allergie.

Heb jij een product waar dons in is verwerkt. Deel je ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *