Dons kussen stinkt

Gepost op


”Hoe kan het dat mijn dons kussen stinkt?” vroeg een klant ons laatst. De stank was niet te verdragen in bed volgens deze klant. Erg vervelend, want de stank bevorderd je slaap natuurlijk niet. Herken jij dit probleem?

3 Oorzaken & oplossingen voor een stinkend donskussen

In dit artikel lees je 3 oorzaken van een stinkend donskussen en ontdek je per probleem de oplossing.

1. Een slecht wasproces van de leverancier

Zoals eerder genoemd heeft een klant te maken gehad met een stinkend hoofdkussen. Dit hoofdkussen bleek van de Ikea te zijn. De Ikea valt in dit geval niets te verwijten, maar in vergelijking tot Ducky Dons hebben deze kussens geen Downafresh label.

Het Downafresh label verzekerd je ervan dat de veren en het dons niet afkomstig is van de levende pluk en dat het zorgvuldig is gewassen. Het kan zo zijn dat er bijvoorbeeld een aantal veren tussen zitten die niet goed gewassen zijn, dit zorgt voor een onaangename geur; het dons kussen stinkt.

2. Te kort drogen na het (thuis) wassen

Een donzen hoofdkussen wassen kan je zelf doen, met de kanttekening dat we niet kunnen garanderen dat het kussen niet gaat stinken, voor het beste resultaat raden wij aan het kussen te laten reinigen door een stomerij. Het wassen zelf is het probleem, maar het drogen daarentegen in wel een uitdaging.

Resultaat na normaal droogprogramma – 60 graden – 120 minuten

We hebben zelf een donzen kussen gewassen op een normaal waspogramma en op 60 graden, vervolgens hebben we het in de droger gestopt met een standaard droogprogramma. Wat bleek? Het kussen stonk behoorlijk nadat het uit de droger kwam.

Het is vervolgens twee dagen buiten opgehangen om te dragen, waarna de stank grotendeels verdwenen was. We waren echter niet tevreden over het resultaat.

Resultaat na 3x 120 minuten drogen

Na verder onderzoek bleek dat het lang duurt voordat dons helemaal is gedroogd, als het maar een beetje nat is kan het gaan schimmelen en dus stinken. We hebben het kussen nogmaals gewassen en nu 5 uur in de droger gestopt, tot onze verbazing stonk het kussen inderdaad niet meer.

3. Slecht onderhoud

Dons is zeer gevoelig voor vocht. De aanraking met vocht verlaagd de levensduur van een kussen drastisch. Ga dus niet met natte haren op een kussen slapen en laat het niet in een vochtende omgeving liggen.

3 Tip om een stinkend kussen tegen te gaan

 • Klop je kussen elke dag licht op
 • Lucht het kussen af en toe bij een open raam
 • Laat je kussen wassen bij een stomerij

Wat is jou ervaring met een stinkend kussen? Laat een reactie achter.

 

4 gedachten over “Dons kussen stinkt

 1. 3 FJÄDRAR kussens bij IKEA gekocht, aangezien de kussens naar natte hond stinken, heb ik 1 van de kussens meerdere malen gewassen, in de droger gedaan en daarna samen met het nog ongewassen kussen 6 dagen “aan de wind” laten luchten, Stank is er helaas nog steeds.
  1 kussen zat nog in de verpakking, daar heb ik mijn geld van terug gekregen. De andere 2 had ik al gebruikt en 1 ervan gewassen, dus geen garantie meer helaas.
  IKEA service wordt met de dag slechter.

 2. Vorige week (mrt 2019) bij ikea 2 kussens gekocht en de stank is vreselijk. Ikea is niet erg service gericht, we moeten met de kussens terugkomen naar het filiaal, 3 kwartier rijden. En dan is het nog maar de vraag of ze de kussens terugnemen.
  Niet alleen bij de installatie van de producten moet je alles zelf doen, ook bij een klacht blijkbaar. Een klacht die toch bekend moet zijn gezien bovenstaande reacties.

 3. bedankt voor het advies. we gaan contact op nemen om de deken te laten reinigen.. ik ga ook op zoek naar het label dat uitwijst of de donzen veren zijn gewassen.

 4. laat uw donsdekens en kussens reinigen bij Donsatelier NV.
  Gespecialiseerd in het reinigen en produceren van donsdekens en kussens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *